MUĞLA / ORTACA - Şehit Mustafa Ayna Ortaokulu

Mrt

Marşlar bir milletin duygu ve heyecanını yansıtır. Ülkenin bağımsızlığını, bayrağını simgeler. Bunun yanında vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. Devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlık simgesi olan bir millî marşları vardır. Osmanlı Devleti'nde ise II. Mahmut Döneminde bestelenen Mahmudiye Marşı, millî marş kabul edildi. Padişah değiştikçe millî marşta değişti. I. ve II. Meşrutiyet Döneminde millî marş konusu gündeme gelmiş ancak bir sonuç alınamamıştır. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin millî bir marşı yoktu. Ama artık milliyetçilik ilkesine dayanan yeni bir Türk Devleti kurulmuştu. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı Kurtuluş Savaşı'nın anlamını belirtecek ve yeni devletin bağımsızlığının sembolü olacak millî bir marşın yazılması için 1921 yılında bir yarışma açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı.

Yarışmada para ödülü olduğu için Mehmet Akif ERSOY katılmadı. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) para meselesinin çözümleneceğini söyleyerek Mehmet Akif ERSOY'dan yarışmaya katılmasını istedi. Çünkü yazılan şiirlerden hiçbiri millî duygularımızı ifade için yeterli bulunmamıştı. Bunun üzerine Mehmet Akif ERSOY Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanını yansıtan bir şiir yazdı. Kahraman ordumuza ithaf ederek yazdığı şiir, millî marşımız olarak 12 Mart 1921'de II. İnönü Savaşı'ndan önce mecliste kabul edildi. Böylece Türk milletinin, bağımsız yaşama arzusunu dile getiren millî marşı oldu. Cumhuriyet döneminde İstiklal Marşı'nın bestesini Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Osman Zeki ÜNGÖR yapmıştır (1930).

Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu, Milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşının kabul edildiği tarih olan 12 Mart günü; 04.05.2007 tarih ve 5649 sayılı Kanunla " İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy' u Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.

Mrt

Okulumuzda Yeşilay Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Dilimizin Zenginlikleri Projesi aralık ayı etkinlikleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kasım ayı etkinlikleri

Kas

Okulumuzda düzenlenen mangala turnuvası sonuçlandı.

Kas

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesi ile kadına yönelik şiddetin son bulduğu ve hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz.

Kas

24 Kasım Öğretmenler Günü okulumuzda coşkulu bir şekilde kutlandı.Emeği geçen okul-alie birliğine teşekkür ederiz..

Ekm

15 Temmuz 2016 gecesinde, milli iradeyi ve demokrasimizi hedef alan hain darbe girişimi, milletimizin kahramanca mücadelesi sonucunda engellenmiş ve demokrasimiz kazanmıştır. Tarihe şanlı bir direniş olarak geçen bu mücadelede göğsünü siper, canlarını feda eden şehitlerimizi anmak, hatırlatmak ve unutturmamak hepimizin en önemli sorumluluklarından olmalıdır.

Ekm

Sıfır Atık Projesi kapsamında farkındalık oluşturmak için okulumuz öğrencilerine video izletildi.

Nis

6-10 Nisan 2023 tarihlerinde, Muğla Menteşe Kapalı Spor Salonunda düzenlenen Okullar arası Küçük Kızlar Basketbol Turnuvasında karşılaştıkları tüm rakiplerini yenerek Muğla Şampiyonluğu kazanan kızlarımızı tebrik ediyoruz. Türkiye grup müsabakalarında başarılar diliyoruz...

Nis

Mrt

Okulumuz 8.sinif öğrencilerimiz ile ilçemizde bulunan Ahmet Ateş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Dalyan H.F. Tınaztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyaret edildi. Ardından Dalyan Kaunos Antik Kent gezisi yapıldı. Gezide Temiz Çevre İçin El Ele sloganı ile proje çalışmasi da yapıldı, çevreyi koruma bilinci hakkında bilinçlendirme yapıldı.

Mrt

Çanakkale Zaferi, tarih boyunca bağımsızlık ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen Türk Milletinin birlik ve beraberliğinin en güçlü işareti; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği mücadelenin destanıdır. 'Çanakkale Geçilmez' sözlerinde karşılık bulan bu destan, milli mücadelenin ilk kıvılcımıdır. Çanakkale Zaferi, şartlar ne olursa olsun milletimizin istiklal ve istikbaline sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir.

O günkü inanç, birliktelik ve kararlılığımızı muhafaza ederek, deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu dönemi aşacağımıza, ülkemizi çok daha iyi bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 108. yıl dönümü nedeniyle, kutsal vatan topraklarını canları pahasına savunarak bu büyük zaferi armağan eden, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Aziz Şehitlerimizi ve kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

May

Türkçe Öğretmenimiz Fatih Ekiz'in yürütücülüğünü yaptığı projemiz yerel basında.